brand ambassador

Brand Ambassador – Influencer Marketing

 

Brand Ambassador inom Influencer Marketing har under ett tag varit en het potatis.

Att ha en Brand Ambassador innebär att du låter en influencer vara ansiktet utåt för ditt varumärke och din produkt över tid. Det kan vara väldigt fördelaktigt för ditt varumärke att förknippas med en influencer som har en väl betrodd röst i branschen. Dessutom har influencern en otroligt stor påverkan på sina följares köpvanor.

Vi konsumerar nu mer media än någonsin förr, vilket innebär att timingen aldrig varit bättre till att samarbeta med en duktig contentkreatör som dagligen analyserar vad som funkar mot sin målgrupp.

Ett bra exempel på ett lyckat ambassadörsamarbete är Adidas Runners. De samarbetar med både större som mindre influencers för att boosta sin sammankoppling med sina konsumenter och för att bygga på sin branding. Faktum är att de största varumärkena inom sport lägger stora summor pengar på influencer marketing.

Allt du behöver veta när du ska jobba med influencer marketing för första  (eller femte) gången  Den lilla handboken till influencer marketing Ladda ner Guide

Hör vad vår Head of Influencers, Simone Pohjolainen, har att lyfta kring brand ambassadors!

Vad är fördelarna med att ha en Brand Ambassador?

Det är mer kostnadseffektivt att arbeta långsiktigt med olika influencers om du önskar bygga varumärke över tid. Det innebär att du ger influencern  möjlighet att bygga en stark personlig koppling till ditt varumärke. Vid större upplägg bygger man upp en lojalitet och ett  förtroende mellan varumärket och influencer vilket kan resultera i att man får lite mer än vad man betalar för i form av “bonuspushar” just för att profilen faktiskt använder sig av produkten eller tjänsten.

Vi ser att de bästa resultaten kommer när influencern själv får styra sitt innehåll och vid längre samarbeten är det även enklare att ge friare tyglar då man lär känna varandra och ser vad som fungerar bäst mot målgruppen. Detta ger även utrymme för att planera inläggen mer efter influencerns liv, eller specifika händelser, vilket faller sig väldigt naturligt för mottagaren.

 

Hur väljer man rätt influencer för ett ambassadörskap?

Det är viktigt att företagets värderingar matchar ambassadörens. Man bör tänka på att välja en profil som står för företagets värderingar och inte gå på personligt tycke. Det är också viktigt att kolla på vad man vill få ut av samarbetet.

Den ambassadör man väljer att samarbete med bör vara någon som når upp till målen du satt. Om ditt mål är till exempel att främst driva konvertering, bör du samarbeta med en influencer som har en hög konverteringsgrad inom ditt företags segment. Det är viktigt att se över hur influencerns målgrupp ser ut för att försäkra sig om att man når ut till rätt personer för att uppnå de satta KPI:erna.

Ambassadören bör även vara någon som genuint gillar produkten eller tjänsten du har. Låter du profilen testa och utvärdera produkt/tjänst innan ni ingår i samarbetet och ni sedan beslutar att genomföra kampanjen så har du troligtvis fått en naturlig ambassadör som kommer att fortsätta använda produkten eller tjänsten utanför samarbetet.

 

När ni satt tydliga mål för kampanjen…

måste ni även sätta tydliga mätetal. På varumärkesbyggande kampanjer är det inte alltid självklart hur man ska mäta resultatet. Därför är det viktigt att se till att skapa värde genom att samla in värdefull data på olika sätt. Det kan vara att se till att följa upp med en undersökning mot målgruppen efter samarbetet för att se vad effekten blev.

Slutligen vill jag lyfta att ambassadörskap många gånger är otroligt bra, men värt att poängtera är att det inte alltid är det bästa oavsett vad trenderna säger. Vid snabba produktlanseringar är det till exempel självklart att ambassadörskap inte är nödvändigt. Tillvägagångssätt och profiler behöver utvärderas vid varje kampanj. Research och data är A och O!